Overzicht meetschalen
Voeding en ondervoeding
Inleiding
Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen “malnutritie” en “ondervoeding”. Malnutritie staat voor ondervoeding door een inefficiënte voedselinname en ten gevolge van onvoldoende of overmatige voedselinname, voedseltekorten en een onevenwichtige inname van voeding (Hengstermann, S., Nieczaj, R., Steinhagen‐Thiessen, E., & Schulz, R. J., 2008; Bocquaert, I., 2006). Ondervoeding (undernutrition) kan beschouwd worden als een lichamelijke toestand dat voortkomt uit een tekort aan voedingsstoffen (relatief of absoluut) door een deficiënte of insufficiënte voeding (Bocquaert, I., 2006). Bij een screening worden patiënten zonder voedingsproblemen, patiënten met een verhoogd risico op ondervoeding en patiënten met een voedingsprobleem van elkaar onderscheiden (Bocquaert, I., 2006). Een uitgebreide evaluatie van de voedingstoestand (nutritional assessment) wordt aangewezen bij een positieve screening (FOD Volksgezondheid Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu, 2008). De “nutritional assessment” omvat een gedetailleerde en gestructureerde evaluatie van metabole, nutrionele of functionele variabelen. Eens de ondervoeding bevestigd moet een interventiestrategie gestart worden (FOD Volksgezondheid Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu, 2008). Er bestaat geen consensus over de beste methode om de voedingstoestand te beoordelen (Gerasimidis, K., Drongitis, P., Murray, L., Young, D., & McKee, R. F., 2007; Harris, D. G., Davies, C., Ward, H., & Haboubi, N. Y., 2008; Bocquaert, I., 2006; Kondrup, J., Rasmussen, H. H., Hamberg, O., Stanga, Z., & ad hoc ESPEN Working Group, 2003; Ferreira, L. S., Nascimento, L. F. C., & Marucci, M. F. N., 2008).
Meetschalen
Laatste update: 24/10/2020