Portal4Care
Platform wetenschap en praktijk
NL - FR
Last modified at 30-5-2017 10:45 by p4cadmin

​Belgian Inter-university Collaboration of ​Evidence Based Practice

1.      Wat is BICEP

BICEP is een netwerk van verpleegkundige onderzoekers  uit  Belgische universiteiten (KUL, UA, UGent en UCL) samen met CEBAM.  BICEP is een initiatief van CEBAM, en het werd opgericht in 2009. BICEP is een “collaborating center” van het Joanna Briggs Instituut (JBI) (zie: www.joannabriggs.edu.au). JBI is een internationale organisatie, met zetel in de ‘Faculty of Health Sciences’ in de ‘University of Adelaide’ in Adelaide, Zuid Australia. JBI werkt wereldwijd samen met meer dan 70 “collaborating centers”. De JBI collaboration promoot  en steunt de synthese, verspreiding en implementatie van evidence door het identificeren van haalbare, doelmatige, zinvolle en effectieve praktijken in de gezondheidszorg met als doel de resultaten van de gezondheidszorg wereldwijd te verbeteren.

 

2.      Samenstelling BICEP

BICEP staff (last update, Nov.2012)

 

Director

Bart Geurden, RN, MSc (University of Antwerp & CEBAM)

bart.geurden@ua.ac.be

 

Core Staff

Marlene Karam, RN, MSc (Université Catholique de Louvain & CEBAM)

Cecile Piron, RN, MSc (Université Catholique de Louvain & CEBAM)

Jef Adriaenssens, RN, MSc (CEBAM)

Nadine Jacqmin, RN, MSc (CEBAM)

Trudy Bekkering, PhD (Katholieke Universiteit Leuven & CEBAM)

 

Advisory board

Walter Sermeus RN, PhD  (Katholieke Universiteit Leuven)

Peter Van Bogaert, RN, PhD (Universiteit Antwerpen)

Sofie Verhaeghe RN, PhD  (Universiteit Gent)

Karin Hannes, PhD (Katholieke Universiteit Leuven)

Bert Aertgeerts, MD, PhD (Katholieke Universiteit Leuven)

Hans Van Brabandt, MD, PhD (Director of CEBAM, KCE)

Filip Cools, MD, PhD (CEBAM)

Stijn Van de Velde, PhD (CEBAM)

 

3.       Opdracht BICEP

Als “collaborating center” heeft BICEP de opdracht om jaarlijks tenminste 1 systematic review te produceren over een verpleegkundig gerelateerd onderwerp.

Sinds 2012 hebben alle Europese JBI collaborating centers zich verenigd in een Europees netwerk. Dit netwerk komt eenmaal per jaar samen en zal volgens noodzaak ook een of meerdere teleconferenties houden.  Dit Europees netwerk heeft als doel de internationale samenwerking tussen de Europese JBI-collaborating centers voor het maken van systematic reviews  te faciliteren en aan te moedigen. Bovendien wil dit Europees netwerk de implementatie van evidence in de Europese gezondheidszorg promoten en aanmoedigen, onder meer door te werken aan vertalingen van JBI publicaties.

Voorzitter van de Europese JBI collaboration is Prof. Heather Loveday (Director, Richard Wells Research Centre. Joanna Briggs Institute Collaborating Centre. College of Nursing, Midwifery and Healthcare. UNIVERSITY OF WEST LONDON. Ondervoorzitter is Bart Geurden (Universiteit Antwerpen, Directeur BICEP, a  Joanna Briggs Institute Collaborating Centre).


Laatste update: 30/05/2017